Organizujte fotografije u trenu pomoću ovih jednostavnih saveta profesionalaca

Kako organizovati digitalne fotografije

Očistite svoj fotoaparat i zaštitite snimke pomoću ovih saveta o tome kako da organizujete digitalne fotografije na telefonu ili računaru.

Korak 1: Odmah izbrišite nepotrebne fotografije

Svi smo krivi za snimanje 20 istih fotografija kako bismo postigli savršeno osvetljenje i ugao (ili uslikati bar jednu fotografiju na kojoj svi gledaju u kameru i smeškaju se). Da biste izbegli stvaranje osrednjih fotografija, sa kojima ćete morati da se bavite kasnije, naviknite se da odmah obrišete duplikate ili nekvalitetne fotografije. Budite strogi na živopisnim fotografijama bez ljudi i ponavljajućim slikama sa zabave. “Borite se protiv instinkta koji kaže da je svaka fotografija dragocena”, kaže analitičarka potrošačke tehnologije Kristi Holch. “U stvari, loše fotografije su samo nered koji otežava pronalaženje dobrih.”

Korak 2: Organizirajte fotografije u albume ili foldere

Nakon što se nepotrebni snimci izbrišu, fotografije možete organizovati na pametnom telefonu koristeći albume. Kreirajte albume za posebne događaje, odmore i druge teme, poput slika vašeg kućnog ljubimca, tako da možete istovremeno da se osvrnete na kategoriju slika. Neki pametni telefoni će uraditi nešto ovog za vas. Aplikacija Google Photos i Apple Photo automatski analiziraju fotografije da bi ih pretražili po ključnim rečima i grupisali ih u albume prema lokaciji i osobi.

Ako fotografije organizujete na računaru, možete da ih poređate hronološki ili po temi. Jodi Al-Saigh iz Picture Perfect Organizing predlaže spajanje ova dva: Napravite folder za svaku godinu, a unutar nje, folder za svaki mesec. Označite mesece brojevima umesto imena (na primer, 02 za februar) kako bi ih računar uneo u ispravnom redosledu. Unutar foldera meseca napravite podfoldere sa temama, poput odmora u Meksiku ili pizza žurke.

Korak 3: Editovanje fotografija po potrebi

Ako želite da doradite svoje fotografije kako biste popravili nesavršenosti ili dobili najbolje osvetljenje i cropovanje, dobra je ideja da napravite odvojene foldere za fotografije koje treba da se srediti i finalne verzije. Izaberite fotografije za koje su potrebne korekcije boje ili popravke efekta crvenih očiju i dodajte ih u folder „Za sređivanje“. Nakon što su izmenjene po vašoj želji, premestite ih u folder gotovih. Ako je sređivanje prve velike serije previše, odradite je u koracima od 15 do 20 minuta dok ne bude gotova.

Korak 4: Preuzmite i napravite sigurnosnu kopiju fotografija

Važno je da napravite rezervnu kopiju fotografija barem jednom mesečno kako biste osigurali da se te dragocene uspomene slučajno ne obrišu ili izgube. Možete izraditi sigurnosnu kopiju fotografija direktno sa telefona pomoću iCloud Photos na iPhone uređajima ili putem aplikacije kao što je Google Photos na Androis uređajima. Neke usluge čuvanja digitalnih fotografija su besplatne, dok druge koštaju mesečnu ili godišnju naknadu. Cene takođe variraju u zavisnosti od toga koliko prostora za skladištenje trebate za svoje fotografije. Obavezno napravite sigurnosnu kopiju slika nakon što ste ih uredili i sortirali da biste uštedeli na prostoru za skladištenje.

Kada prebacite fotografije s telefona ili fotoaparata na računar, usmerite slike direktno u program za upravljanje fotografijama kao što su Apple Photos ili Google Photos. “Važno je da ih barem prebacite kako se vaše fotografije ne bi izgubile ukoliko aparat bude ukraden, oštećen ili izgubljen”, kaže Al-Saigh. Za drugo mesto čuvanja, razmislite o nasnimavanju fotografija na externi hard disk ili izradu koriščeći Izrada Fotografija Online.

Korak 5: Izbrišite fotografije sa drugih uređaja

Sada kada su vaše fotografije organizovane i sigurne, sigurno ih je izbrisati sa digitalnog fotoaparata ili telefona. Izbegaćete slučajno presnimavanje duplikata i osloboditi prostor za fotografije u sledećim mesecima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *